söndag 2 juni 2013

Nu har orkiéerna börjat komma!

Nornan och guckuskon är bland de första orkidéerna som börjar blomma på våren. Nornan kommer normalt lite före guckuskon, men när jag var med på en nornautflykt med Jämtlands Botaniska Sällskap så lyckades jag fotografera båda sorterna samma dag!

Den sällsynta Nornan (Calypso bulbosa) är liten orkidé med en relativt stor blomma. Artnamnet bulbosa kommer av latinets bulbus som betyder lök. Det för att den har en lökliknande stamknöl. Släktet Calypso är uppkallat efter den förföriska och nyckfulla nymfen Kalypso i Homeros verk Odysséen, och det är inte svårt att förstå varför.


Guckuskon (Cypripedium calceolus) som inte är fullt lika sällsynt som nornan men ändå ovanlig, blev en bonus som vi hann med på hemvägen. Guckuskon är vår största orkidé och till skillnad från nornan så går den knappast att missa. den växer i stora tuvor med många stora blommor. Som så många andra orkidéer så har den utvecklat ett avancerat sätt att sprida sina pollen på. Guckuskons ihåliga gula läpp är nämligen en fälla för insekter. Ingången är nämligen enkelriktad. När insekten kommit in hittar den där saftfyllda hår som är smaskens för småkryp. När den efter en stund är nöjd har den hunnit skaka av sig en hel del pollen på guckuskons märke. Insekten må vara nöjd efter sitt skrovmål, men guckuskon är inte riktigt belåten. Den släpper nämligen inte ut insekten genom samma öppning som den kom in ifrån. Det fångade djuret måste alltså hitta en annan väg ut. Det finns två andra utgångar. Dessa är dock trånga och bara små bin kan komma igenom. Större insekter dör där inne. Vid varje utgång sitter dessutom en ståndare strategiskt placerad så att lite pollen ska fastna i biets päls. Guckuskon är i mina ögon ett av evolutionens mästerverk.


Fler bilder från samma utflykt finns på min Google+, Flickr, eller Facebook sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar